torstai 2. joulukuuta 2010

Wuhuu, nu har jag läst kap.12 i Yoders bok "Jesu politik"!

Sista kapitlet i Yoders bok heter ”Lammets krig”. Nej inte Stjärnornas krig. Lammets krig.

En fråga kapitlet ställer är om det är vår uppgift eller Jesu lära att vi skall försöka styra vår historia i den riktningen som vi, som kristna, vill att den skulle gå? Frågan är legitim eftersom människor under historiens lopp sett mycket lidande och misär. Men som kristna skall vi inte ta till svärd, pistoler och effektiva lösningsmodeller inom samhället och politik. Istället skall vi lita på att ”lammet som blev slaktat är värdigt att ta emot makten”.  Guds, och vi hans kristna folks, seger finns i tålamod och lydnad, mellan kors och uppståndelse. Guds lamm är ”Ordet som blev människa och bodde bland oss”, d.v.s. Jesus är den som skapar historia och är måttet på hur man skall se på historiens gång. Man måste bl.a. mista sitt liv o hitta det igen, sluta tänka effektivt och bara överlåta sig till den ”gudomliga kärlekens sak”.

Kristus avstod från anspråket att styra historien och avsade sin jämlikhet med Gud. Till det här med att avsäga sin jämlikhet med Gud är något vi människor borde lära oss av. Det är också något jag tror Yoder vill påpeka med denna bok. Vi skall sluta och känna oss förfördelade vad gäller andra människor.  Vi är ganska fokuserade på att vi skall ha lika mycket som grannen och vi kan inte ge något förrän vi räknat ut vad vi skall få istället. Vi skall som kristna försöka efterlikna Jesus och ha en mera osjälvisk attityd.  För det var inte enbart den andra personen i treenigheten som avsade sig sin gudomlighet och avstod från att styra historien. Han var också en stackars man från Galiléen som blev korsfäst för det han gjorde och sade för fred och gemenskap. ”Kristi kors utgör modellen för kristen social verksamhet”.

Det är med massa nya tankar Yoder har kommit med, ja måste tänka på dem, låta dem sjunka in och se hur de formar mig . Det har varit svårt är att kommentera det man läst för det är ganska extrema saker Yoder skriver om. Då tänker jag på den pacifism han förespråkar, hur kan man tänka sig att låta någon mörda dem man älskar och bara låta det ske funderar jag? Jag tycker det sjunker på plats i min själ hans tankar om hur rättfärdiggörelse inte enbart är något introvert händelse utan är större än det, det handlar om rättfärdiggörelse människor emellan och att det ytterst handlar om gemenskap mellan juden och greken. ”Kristi kors utgör modellen för kristen social verksamhet”. Vi skall underordna oss samhällets strukturer om inte lyda dem, leva i fred, inte bry oss om sociala och sluta oroa oss över vad som är ditt och vad som är mitt.

1 kommentti: