torstai 9. joulukuuta 2010

Stan the man, A Better Hope & artikel nummer 8

I artikel nummer 8 skriver Stanley Hauerwas varför John Howard Yoders bok inte är en klassiker. Nå den främsta orsaken är ju att Yoder saknar helt och hållet karaktären av en framstående författare, han vill inte vara en sådan i hans korrekta men inte så värst extroverta personlighet. Innehållet i boken är ju inte värst sprittande och helt annorlunda än vad läsaren tänker sig. Jesus är inte den ensamma hjälten, inte Yoder heller. ”Politics of Jesus” är även en bok som är svår att definiera, det är inte en Bibelkommentar det är inte en exegetisk bok, systematisk bok eller bok i etik. Kanske det är orsaken varför jag tyckte att det Yoder skrev om var så jobbigt, dels för att det han skriver om är en livsstil, en attityd och något som tycks vara svårt i vår tid, att mötas på riktigt, även med dem som vi inte gillar så värst mycket.

Allting i boken handlar sist och slutligen om gemenskap. Gemenskap i Kristus. Rättfärdiggörelsen handlar om att bli en del av Kristi kropp, inte hur man personligen skulle få en trevlig kontakt med Gud. Pacifismen Yoder skrev om handlar om gemenskap. En gemenskap av judar och greker, inte enbart av de rättroende. Detta var något jag blev och funderade efter att jag läst boken. Menar Yoder att även den som inte är kristen är en del av rättfärdiggörelsen, men då måste han väl ändå tro att han är en del av den annars leder det liksom inget vart?

Yoder förändrade sättet man skrev kristen etik på i U.S.A. Etiken var inte så kristen mera i U.S.A., mera myspys men inte så mycket etik.  Yoder skrev kristen etik om kristna för kristna. Hauerwas anser att en del böcker är bra att läsa i sig, men att Yoders ”Politics of Jesus” är bra att läsa för att bättre kunna orientera sig i den katolska tron, lite på samma sätt som Hauerwas tycker att man ska läsa Aquinas för att bättre förstå Augustinus.

Boken ifrågasätter också den traditionella synen på rättfärdiggörelse. Yoder sätter Jesus i mitten av kristen etik. Yoder vill att vi skall ta lärjungaskap på allvar och leva som Jesus, inte som mer gudomliga, utan mer mänskliga. Yoders syn på Jesus sociala agerande förändrar synen på hur kyrkans och statens förhållande skall se ut. Staten och livet för en kristen i den får en annan betydelse för kyrkan om man har evigheten för ögonen. Yoder tvingar läsaren att se evangeliet i vitögat. And boy that’s scary.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti